Stränder

Stränder och badplatser i Malmö

I en kuststad som Malmö vore det minst sagt förargligt om det inte fanns några badplatser. Turligt nog är så icke fallet, tvärtom finns det en hel drös, både i form av inomhusbad inne i centrala Malmö och givetvis även i form av havsbad.

Ribersborgsstranden är Malmös mest besökta, vilket säkert delvis kan förklaras av dess närhet till stadens centrum; en kort promenad och du är framme. Ribersborgs strand, eller Ribban som den kallas i folkmun, var från början en stenstrand, men gjordes senare om till en sandstrand för att göra badplatsen mer attraktiv. strand i MalmöHär finns kiosker och restauranger för den hungrige, handikappbad för den rörelsehindrade, och till och med nakenbad för den frisinnade.

Vill man bokstavligt talat ge sig ut på djupt vatten är Scaniabadet och Sundspromenadens bad två bra alternativ, då båda badplatserna i princip saknar stränder vilket medför att man måste klättra ned i vattnet från bryggor. Detta gör dessa badplatser föga lämpliga för mindre barn, men för ungdomar och vuxna som känner att de har koll på sin simteknik kan det vara skönt att inte behöva trängas med barn och riskera att få badbollar i huvudet. Scaniabadet stoltserar för övrigt med ett stort soldäck som är 75 meter långt och 20 meter brett.

Men den mysigaste badplatsen är nog ändå Klagshamnsstranden, som ligger på den snarlikt döpta Klagshamns udde. Den är kanske inte lika stor som de andra badplatserna, men den känns mer naturlig och genuin med sina buskar och träd som vajar i vinden. Stranden är tämligen långgrund men för den äventyrlige finns även här en brygga som inbjuder till vågade hopp.

I Malmö finns även tre friluftsbad: Lindängsbadet, Rosengårdsbadet och Segevångsbadet. Ett friluftsbad kan oftast likställas med en utomhusbassäng med tillhörande avslappningsytor, och så även här. Det kanske inte låter alltför lockande i jämförelse med en sandstrand, men för familjer kan det ibland vara mer bekvämt eftersom det är lite lättare att hålla uppsikt över de yngre medlemmarna i sällskapet.

Icke att förglömma är Aq-va-kul, som också lämpar sig väl för barnfamiljer. Här finns äventyrsbad, traditionellt motionsbad och även ett gym. Dessutom finns också här en utomhusbassäng, vilket kan vara välkommet för den som vill slippa doften av klor.

Oavsett vilken badplats du väljer kommer du att ha en behaglig dag, särskilt om moln och regn lyser med sin frånvaro.