Sevärdheter

Sevärdheter och upplevelser i Malmö

För att vara Sveriges tredje största stad är Malmö förvånansvärt mysigt och välkomnande. Staden är rik på kultur och historia, och är perfekt både som resmål i sig och som hållplats under en längre bilsemester.

Malmös kanske mest iögonfallande byggnad, särskilt på håll, kallas för Turning Torso och är med sina 190 meter Nordens högsta skyskrapa och det tredje högsta bostadshuset i Europa. sevärdhet i MalmöFaktum är att den är synlig ända från Helsingborg, om man är utrustad med kikare, befinner sig på en högt belägen plats och vädret är det rätta. Skyskrapan är ritad av Santiago Calatrava, en spansk arkitekt, och består av hela 54 våningar uppdelade på nio kuber som är lätt vridna, vilket ger intrycket av en människa som vrider sig för att se sig själv över axeln.

En byggnad med mer historia är renässansslottet Malmöhus slott, Nordens äldsta bevarade i sitt slag. Slottet stod klart i mitten av 1500-talet, och användes till en början som bostad för besökande danska kungar, men 1828 blev slottet degraderat till fängelse, en funktion som det behöll under större delen av århundradet. Är man intresserad av gamla byggnader är även Sankt Petri kyrka värd ett besök.

Är man en hängiven operafantast förtjänar givetvis södra Sveriges operahus Malmö Opera en visit. Här bjuds till exempel på Verdis Aida, Rossinis Greve Ory och Romeo och Julia som kammaropera, men för den som föredrar något mer kontemporär musik finns även musikaler som Doktor Zjivago och American Idiot. Högklassig mat och dryck serveras naturligtvis här, och särskilt rekommenderas operans egenbryggda öl, med putslustiga namn som Sopranen och Tenoren.

Malmö erbjuder även ett flertal museer av olika slag. Här finns Malmö Idrottsmuseum för den som är intresserad av sportens utveckling genom tiderna, Teatermuseet för den som vill veta mer om Malmös nöjeslivs historia, och bryr man sig mest av allt om sötsaker så får man inte missa Chokladmuseet.

Har man familj och vill svalka sig efter en lång dag i bilen kan vattenpalatset Aq-va-kul kanske vara något. Här finns både äventyrsbad och relaxavdelning, och vill man hålla musklerna i trim kan man använda det välutrustade gymmet. Även en utomhusbassäng finns, vilket kan föredras framför havet under de något kallare delarna av året.

Oavsett om man är ung eller gammal finns det något att uppleva i Malmö, och dess belägenhet gör att staden är behaglig att besöka även under de kallare årstiderna.