Museer

Tips på museer i Malmö

Sugen på att insupa kunskap? I Malmö finns ett flertal museer som gärna står till tjänst.

Malmö Museer ligger mitt i staden och är ett lämpligt första stopp för den som är ute efter att uppleva lite av varje. Här finns Malmöhus slott, det äldsta bevarade renässansslottet i Norden, men också utställningar som Framtidens fordon – nu och då, som innehåller fordon från början av 1900-talet och framåt. Men det som lockar flest besökare är kanske ubåten U3, byggd i Sverige under andra världskriget.

Den som är teaterintresserad bör definitivt besöka det lämpligt döpta Teatermuseet, som främst riktar in sig på scen- och manegekonst.museum i Malmö Museet ståtar bland annat med en permanent utställning som är tillägnad den svenske skådespelaren och regissören Nils Poppe. Utställningen utgörs av originalrekvisita från både pjäser och filmer, fotografier från hans hela omfattande karriär, manus, program och mycket mer. En liknande utställning dedicerad den minst lika folkkäre Edvard Persson finns också att beskåda. Den består även den av bland annat foton från hans tid som skådespelare, men kanske minst lika intressanta är ett urval av hans tillhörigheter, till exempel sminkskrin och medaljer.

Är man mer intresserad av sport än kultur är kanske Malmö Idrottsmuseum ett bättre val. Här erbjuds ett flertal visningar som behandlar ämnen som de olympiska spelens historia och den hälsosamma livsstilens genombrott. Det hålls även guidade vandringar till Malmö Idrottsplats och Malmö Stadionområde, där en guide berättar om platsernas tillkomst och framtid. Är man som besökare nyfiken på någon specifik förening eller händelse inom idrottsvärlden så är man också välkommen att dra nytta av museets egna bibliotek och arkiv. Svaret på frågan ”Hur gammalt är egentligen mitt fotbollslag?” är kanske inte så långt borta med Malmö Idrottsmuseums hjälp.

För gottegrisen finns det inget egentligt val; för denne är Chokladmuseet helt enkelt ett måste. Det går att finna i Malmö Chokladfabriks lokaler i Mazettikvarteret, vilket har fått sitt namn efter dansken Emil Mazetti Nissen, fabrikens fader. Även själva företaget bytte från det ursprungliga namnet Malmö Chokolad & Konfektfabrik AB till just Mazetti, som kanske känns igen från Ögonkakaopaketet, vilket var Sveriges första fabrikspaketerade livsmedel. Produkter som Dumle, Trix och Tutti Frutti är andra bekanta namn i företagets sortiment. På museets guidade visningar får besökare tillgodogöra sig mängder av information om fabrikens och chokladens historia, men de får även chansen att gå loss på företagets olika chokladsorter.