Hotell nära Malmö Centralstation


1859 var det år som järnvägen stod klar mellan Malmö och Lund, men ännu hade inte Malmö Centralstation blivit klar. Denna kom att bli klar först 1858. Då var den en stor och pampig byggnad och hade en tillhörande banhall som var gjord i trä, samt tre spår. Åtta år senare, 1866 så förstördes dock stationsbyggnaden i en brand som var anlagd. Det enda som kunde räddas var det västra tornet. Detta står kvar än idag om ger oss en påminnelse om Malmös äldsta station och på denna sajt kan du boka hotell nära Malmö centralstation.

1872 kom ett nytt stationshus att invigas, som designats av arkitekten A. W Edelsvärd. Den har sedan dess byggts om flera gånger, bland annat kom en stor välvd banhall i järn och glas att uppföras som skyddade fyra nya spår. Man byggde även ett nytt hus i rött tegel, för att låta administrationen vara någonstans. Än idag huserar de i denna byggnad.,

Den kungliga väntsalen, invigdes 1986 och var inte öppen för allmänheten hade vackra väggar som var klädda med ekpanel och målade intarsiadekorationer.

1924 var det ännu en ombyggnad, då det blev ytterligare en våning samt att stationsbyggnaden som vetter mot Skeppsbron fick det utseende som det har idag. Man höjde även klocktornet.

Det tog sedan 50 år innan man åter igen byggde om. 1976 moderniserade man insidan av stationen. Sedan under 1994 byggde man om centralhallen så att det skulle bli en lokal man ville befinna sig i.

hotell nära Malmö central2005 påbörjades en omfattande ombyggnad av Malmö Centralstation och det stod inte klart förrän 5 år senare under 2010. Man byggde under dessa år till en ny underjordisk stationsdel, som förbands med den gamla genom en glashall. Malmö C är inte heller längre slutstation som det tidigare varit utan nu, tack vare Öresundsbron, så är stationen även till för genomgående trafik.

Idag är Malmö Centralstation en plats att trivas på. Det finns cirka 30 caféer, restauranger och butiker här där du kan ta en fika i väntan på ditt tåg, eller varför inte ta en bit mat eller shoppa? Du hittar en resebutik som kan hjälpa till med dina biljetter samt att du har nära till både parkering och taxi om du behöver.

Stationen har även uttagsautomater, fotoautomat och toaletter. Du kan även få tillgång till WiFi på stationens område. Förvaringsboxar hittar du här med, om du behöver låsa in ditt bagage samt att du även kan få hjälp av en ledsagare om du behöver.